sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Kypärälamppu 2. malli

Se on taas sitä aikaa kun alkaa illat pimenemään ja lenkille pitäis taas päästä. Vaikka intti on tässä nyt vähän hidastamassa projektien tekoa niin aina viikonloppuisin sitä jaksaa näpertää jotakin.

Edellinen malli oli 35mm/20W lampulla oleva kypärälamppu.

50mm kypärälampun aihio oli pitkään nurkassa odottelemassa sopivaa hetkeä jolloin teen siitä seuraavan lampun ja nyt sitten sain kasattua sen vihdoin ja viimein.

Lamppuna toimii halk. 50mm, 12V ja 50W sisutushalogeeni. Tehoa on, mutta virtaa se syö myös melkoisella tahdilla.
Nopeasti laskettuna 50VA:12V=4,16A. Mutta kun tulee pakkanen, niin pakkanen jäädyttää akkua ja sitä kautta akku ei pysty antamaan virtaa tarpeeksi ulos, joten akku riittää n. 1h ajoon hyvin.

Akkuna toimii sama akku kuin edellisessäkin lampussa, eli 12V 5aH lyijyhyytelö-akku.

Mietin että laittaisin li-Po akun (lithium-polymer), mutta siitä ei löydy sopivaa jännitettä 12V järjestelmään.
3 kennoinen = 11.1V (täynnä= 12.6V, mutta virran kuluessa jännite laskee liian alas)
4 kennoinen = 14.6V (täynnä= päälle 15V, jännite on aivan liian iso lampulle, heikentää selvästi lampun käyttöikää, ellei polta lamppua jo samantien loppuun)
Li-Po akku ei myöskään kestä pakkasta juuri ollenkaan. Kun akku jäätyy se ei anna virtaa ulos juuri yhtään.

Kolmas vaihtoehto olisi kasata sub-C kokoisista Ni-mh kennoista 12V akku, mutta ongelmaksi tulee tietyn verran ladattaessa ja purkaessa, akkuun tuleva kennojen jännitteiden epätasaisuus. Joka johtaa lyhyeen, akun tehokkaaseen käyttöön. Akkua pitäisi pystyä kenno kerrallaan purkamaan tietyn ajoin, jotta akun tehokas käyttö voisi jatkua mahd. pitkään.

Eli tämä on todettu rc-autoissa käyttämissäni nimh akuissa ja sama pätee myös tähän, tosin lamppu nyt ei niin isoja virtoja ota kuin rc-auto.

Eli lyijyhyytelö on siitä hyvä, että se on huoltovapaa, mutta se myös painaa melko paljon.
Vaihtoehtoja on monia, mutta se kuinka paljon on valmis maksamaan lampusta määrää kypärävalon laadun, tehon ja käyttäjä ystävällisyyden.

Liittimiksi löysin rc-autosta ylimääräiseksi jääneet suuria virtoja kestävät liittimet. Samalla katsoin että ne kestävät roiskevettä hyvin, kun on tavallaan putkiliittimien tapaiset. Juotin toisen liittimen kiinni akkuun ja toisen kypärävalon johtojen päähän. Varmistin vesitiiveyden kuumaliimalla ja itsevulkanisoituvalla teipillä.

Tehoa on todella hyvin. Yöstä tulee suorastaan päivä kun laittaa virrat päälle. Eikä lamppu tuossa kypärän päällä tunnu painavan niin paljoa kuin ajattelin, vaikka onkin isompi kuin edellinen lamppu.

Kuvia lampusta käytössä tulee myöhemmin..

Kypärälamppu edestä:


Kypärälamppu takaa:


Akku ja laturi:


Liittimet ja akku laturissa:


Seuraava versio tulee olemaan LED:eillä toteutettu ;)

1 kommentti:

Hannibal Melquart kirjoitti...

I saw comments from people who already got their loan from Mr Benjamin Lee a loan officer who offer me loan at the rate of 2% ROI , and I decided to apply under their recommendations and just 5 days I confirmed in my own personal bank account a total amount of $90,000 which I requested for.This is really a great news and I am advising everyone who needs real loan lender to apply through their email : 247officedept@gmail.com or WhatsApp : +1-989-394-3740. I am happy now that I have gotten the loan I requested .