torstai 15. maaliskuuta 2012

Peerless kaiuttimet

Kauan katselin kaupoista kaiuttimia ja hinta/äänenlaatu ei tuntunu koskaan olevan hyvä, joten päätin että suunnittelen itselleni kaiuttimet. Isälläni on vanhat 80-luvun peerlesin kaiuttimet. Se on ollut rakennussarja aikoinaan ja nykyäänhän sellaisia ei enään mistään saa.

Otin mitat kotelon sisältä ja katsoin jakosuotimesta komponentit suurinpiirtein. Hifitalolta kyselin, että millaisia elementtejä he suosittelevat ja laittoivat sitten sähköpostia.
Olisin halunnut 4 ohm. impedanssilla, mutta peerlessillä ei ollut kuin 8 ohm. joka on tätäpäivää kuulemma. Tilasin sitten hifitalolta elementit, sekä jakosuodinkomponentit ja johdot.
Liimasin jakosuodinkomponentit vaneerilevylle ja juotin johdot kiinni. Vaikkakin nuo komponentit olivat suunniteltu 4ohm elementeille niin jako toimii silti hienosti.

Teetätin ammattikoululla kotelot. Koteloiden seinät tulivat 16mm paksusta MDF-levystä. 10" bassoelementille suunnittelin syvennyksen ja diskantti-elementti tuli suoraan levyn pintaan.
Kaiuttimen sisälle tuli 5cm paksu vaahtomuovilevy kaarelle niin, että kaaren ylempi pää tuli diskantin kodalle. Ajatuksena on ilmeisesti, että bassoelementille luodaan kaiukutila kaaren sisäpuolelle.

Ammattikoululla koteloiden teettäminen maksoi materiaalien hinnan ja jälkeen olen tyytyväinen.
Ajattelin päällystä kotelot joko viilulla tai maalilla. En ole päässyt vielä yhteisymmärrykseen itseni kanssa asiasta. Lisäksi elementtien päälle teen suojan kankaasta tai kuten alkuperäisessä kaiuttimessa mustan teräsverkon.


Saapa nähdä innostunko tekemään lisää kaiuttimia. Nämä soivat jo niin hyvin, että riittävät pitkäksi aikaa, mutta tietokonekaiuttimille olisi aina käyttöä.

Ei kommentteja: